sâmbătă, 1 februarie 2014

Brioşe lipicioase cu ciocolată şi curmale




În ziua de astăzi sunt foarte la modă brioşele, acele prăjiturele mici, învelite în hârtie colorată, care nu necesită tăiere.
Cum am spus că vreau să fie totul clar pe aici, voi explica pe scurt că există trei astfel de deserturi coapte în aceeaşi formă şi anume : 
  • Brioşa = foarte asemănătoare cu cozonacul, un aluat pufos, format din făină, ouă, lapte, drojdie;
  • Muffin = o prăjitură simplă, rezultată prin amestecarea ingredientelor de bază umede şi lichide;
  • Cupcake = un mini tort ce conţine mai multe ingrediente, ornat spectaculos.
Următoarea reţeta este pentru 12 muffins rapide şi delicioase.

Timp rezervat pentru pregătire : 20 minute

Aveţi nevoie de :

250g curmale deshidratate curăţate de sâmburi
200ml apă
100g unt la temperatura camerei
2 ouă la temperatura camerei
250g făină
1 pliculeţ praf de copt
70g zahăr
1 linguriţă scorţişoară
1 praf de sare
100g ciocolată
fulgi de ciocolată





1. Porniţi cuptorul pentru a se încălzi la 170C sau treapta VI. Aşezaţi hârtiuţele de brioşe în tavă.
2. Puneţi curmalele împreună cu apa într-o crăticioară pe foc. După 10 minute opriţi focul şi cu un mixer vertical sau un blender transformaţi amestecul intr-o pastă, pe care o lăsaţi la răcit.
3. Între timp topiţi ciocolata la bain-marin.




 4. Urmează pregătirea ingredientelor solide, amestecaţi : făina, praful de copt şi scorţişoara.
 5. Separat mixaţi untul cu zahărul şi praful de sare, până se dizolvă zahărul şi amestecul devine cremos. Adăugaţi ouăle, unul câte unul, după omogenizare urmează ciocolata topită şi pasta de curmale.
6. Încorporaţi ingredientele solide în cele lichide.
7. Umpleţi formele de brioşe cu ajutorul unei linguri pentru îngheţată, (este mult mai uşor). Şi puneţi tava în cuptorul încălzit.


8. După 20 de minute verificaţi cu o scobitoare. În funcţie de cuptor e posibil să fie gata înainte de timp.
9. Scoateţi brioşele din cuptor şi lasaţi-le 10 minute în tavă să se răcorească, după care le aşezaţi pe un platou şi le pudraţi cu zahăr pudră.


Simplu şi delicios.

TIPS:
  • Pentru a topi ciocolata pe bain-marin: Într-un bol puneţi ciocolata bucăţele şi o lingură din cantitatea de unt, aşezaţi bolul deasupra unui vas cu apă care fierbe, făra ca fundul bolului să atingă apa. Când ciocolata începe să se topească amestecaşi energic
  • Pentru ca brioşele să fie extrem de pufoase, încercaţi să încorporaţi ingredientele solide în cele lichide din cât mai puţine mişcări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu