marți, 25 martie 2014

Pastrăv cu mămăliguță


 În fiecare an pe 25 martie sărbătorim Buna Vestire sau Blagoveștenia. De când eram mică, așteptam cu nerăbdare această zi, în care toată familia lua prânzul în aer liber, undeva pe dealul din apropierea casei bunicilor și se mânca pește obligatoriu. Astfel fiind dezlegare la pește, încerc sa continui această tradiție, cât se poate și am decis să gătesc pastrăv în pernuță.

Ingrediente necesare:

4 păstrăvi mici/medii
1 lămâie
1 ceapă verde tocată cu codițe cu tot
4 căței de usturoi
Busuioc uscat
Sare
Piper
Ulei de măsline

Pentru mămăligă
Apă
Ulei
Sare
50ml smântână pentru gătit
30g unt
2 linguri parmezan/cașcaval răzuit

Metodă de preparare

Pregătiți câte o folie mare de aluminiu pentru fiecare peşte.
Spălați peștele, așezați-l pe folie, ungeți-l cu puțin ulei și condimentați-l. Așezați ceapa verde, usturoiul presat cu lama cuțitului și feliuțe de lămâie. 
 
 
 
 

Sigilați marginile foliei, lăsând suficient spațiu pentru a permite pătrunderea aerului cald. Peștele se va găti mai mult în aburi. 

 

Repetați această operațiune pentru fiecare pește.
Puneți 2 căni de apă caldă într-o tavă de cuptor și așezați pernuțele cu pește.
Întroduceți în cuptorul încins în prealabil, timp de 30 minute.


 
Între timp puteți pregăti mămăliguța. Cred că fiecare dintre noi are o metodă asemănătoare, însă eu prefer să adaug ceva pentru a fi mai cremoasă.
Astfel, în apa pusă la fiert adaug ulei și smântână sau lapte, atunci când dă în clocot adaug mălaiul în ploaie. În momentul în care este gata, opresc focul si încorporez untul și parmezanul sau cașcavalul. Daca nu le aveți pe acestea, puteți folosi un triunghi de brânză topită.

 

Serviţi peştele imediat ce desfaceţi pernuţa aburindă, cu sos de usturoi şi mămăliguţă.
Poftă mare !!!







2 comentarii:

  1. La ce temperatura ai dat cuptorul?
    Felicitari si multumesc pt reteta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, sper sa o incerci. Temperatra la care am dat eu cuptorul a fost 200 C, pentru ca ma grabeam, insa la 180 C e perfect. Daca temperatura este prea mare apa din tava se va evapora prea repede.

    RăspundețiȘtergere